Естеріңізде болса, таяуда Қостанай қаласында бәйге түрлерінен ҚР чемпионатына аймақтық іріктеу турнирі өткен еді. Сайып келгенде, ұлттық спорт түрлері бойынша облыстық балалар жасөспірімдер спорт мектебінің бәйге бөлімінің спортшысы, подстепныйлық Саян Айболат 21 шақырымдық аламан бәйгеден І орынды қанжығаға байлады. Осы кішкентай Саянымыз – Әміржан Бекеновтің төл шәкірті. Атқа мінуге құмар балаларға ұстаз болуға Әміржан аға әрдайым әзір.
Дертке шипа, денге күш
Қатардағы мұғалімдіктен бастаған ол бір жылдан кейін мектеп директорының оқу ісі жөніндегі орынбасары лауазымына тағайындалған. Өз мамандығына адалдық танытып, тапжылмастан тер төгіп, көптеген шәкірттерінің қолына бақыт кілтін ұстатқан Ақтолқын Мұратқызын бақытты жан десек, артық айтқандық болмас. Ол кісінің тәрбиелі тәлімімен, ғибратты білімімен, өрелі өнегесімен ұрпақ тәрбиесіне көңіл бөліп жүргеніне жалпақ жұрт куә. Мінекей, осындай ұстаз – ата-бабамыздан сақталған сары қымызды сапырып, көл-көсір пайдасын жіті түсінген жанның бірі. Шаңырағында ұлттық сусынның дәмін үзбеген, қымызды әзірлеуді күнделікті сүйікті ісіне айналдырған.
– Қымыз – биенің сүтінен дайындалатын денсаулыққа шипалы әрі жұғымды сусын. Ұлттық тағамдардың ішіндегі ең құрметті дастархан дәмінің бірі. Өзге тағамдарға қарағанда, қымызды дайындаудың әдіс-тәсілдері, салт-дәстүрі мен жөн-жоралғысы өте көп. Менің білетінім, көктемде туып, құлындаған бие байланып, сауылады. Биенің ашымаған сүтін «саумал» деп атайды. Оған арнайы ашытқы, яғни «қор» қосылып қымыз дайындалады. Алғашқы қымызды үй иесі өзі ішпейді, үлкендерді шақырып, ауыз тигізіп, батасын алады. Бұл дәстүр «Қымызмұрындық» деп аталады. Дайындау әдісіне, қасиетіне, сапасына және сақталу уақытына байланысты халқымыз қымызды бірнеше түрге бөледі. Олардың әр түрін жылқы жасының атауымен атайды, - дейді Бекеновтер әулетіне келін болып түскеніне 23 жыл толған Ақтолқын Мұратқызы.
– Денсаулығыма байланысты саумал ішіп, емделіп жүрмін. Пайдасы мол, неше түрлі дәрумен бар. Жалпақтал ауылында тұратын іні-келінім де осы жерге әдейі саумал ішуге келіп жүр, - дейді.
Ал Венера Отарбаева «Керейдің» қымызы саттыққа шыға бастағаннан бері, тұтынып жүргенін тілге тиек қылды. Мақала жазу барысында «Саумалдың дәмі қалай?» деп талпындықтар мен келушілерге сауал қойған едік, көбі бір ауыздан мақтай жөнелді. Ендеше, ем болсын!
Тірлігі жарасымды жанұяның ісі – көпке үлгі болып, мәуелі бәйтерекке айналғай!
Самал Жамет
Теректі ауданы