15.05.2025, 15:45
Оқылды: 181

Тұз: Бізге дос па, жау ма?

 

Тұз - адам рационындағы ең көне және қажетті өнімдердің бірі. Онсыз біздің денеміздегі бірде бір жасуша қызмет  ете алмайды. Бірақ кез келген оқиғадағы сияқты, доза бәрін шешеді.

WhatsApp Image 2025-05-15 at 13.06.05

WhatsApp Image 2025-05-15 at 13.05.32

Тұздың пайдасы:

Тұз ағзадағы су-тұз балансын реттейді және қан қысымын қалыпты ұстайды.

Жүйке импульстерінің берілуіне және бұлшықеттердің жиырылуына қатысады.

Тұз құрамындағы натрий жүрек пен мидың жұмысына қажет.

Йодталған тұз қалқанша безінің ауруларының алдын алуға көмектеседі.

WhatsApp Image 2025-05-15 at 13.05.00

Тұз зиянды бола бастаған кезде:

Артық тұз қан қысымын жоғарылатады.

Ісінуді тудырыпбүйрек пен жүрекке күштүсіруі мүмкін.

- Инсульт, инфаркт және остеопороз қаупінарттырады.

Көбінесе дайын өнімдерде (шұжықірімшіктұздықтаржасырылады және біз нормадан қалай асып кететінімізді байқамаймыз.

Қанша тұз қажет?

Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДДҰ) күніне тұзды 5 г-нан асырмауды ұсынады – бұлшамаменбір шай қасық тұз.

WhatsApp Image 2025-05-15 at 13.04.27

Кеңес:

Тамаққа тұзды көп салмайтұзды дәмдеуіштермен алмастыруға тырысыңыз.

Қаптамадағы өнімнің құрамын оқыңыз – тұз мөлшеріне назар салыңыз.

- Егер созылмалы аурулар болса – тұз тұтынуды бақылау өте маңызды.

Егер сіз тұзды бақылауда ұстасаңызтұз - жауемесБарлығы  тепе-теңдікке байланысты.

Дереккөз: Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігі

 

Узнайте первым о важных новостях Западного Казахстана на нашей странице
в Instagram и нашем Telegram - канале